Информация и История

форум на радиолюбителите, ham radio
Потребителски аватар
Avanta
Site Admin
Мнения: 86
Регистриран: пет ное 11, 2016 6:24 pm
Местоположение: Pleven
Контакти:

Информация и История

Мнениеот Avanta » чет яну 19, 2017 2:13 pm

Изображение <<-- международен знак на радиолюбителите


Радиолюбителство в България

На 24 април 1938 г. Иван Джаков излъчва първото радиолюбителско повикване от територията на България, от София, в телеграфен режим по морзовата азбука, на честота 7 МХц – „CQ de LZ1ID“. Първата клубна любителска радиостанция в България e LZ1AA – клубна радиостанция на НССТ. Тя започва работа на 25 декември 1949 г.

Радиолюбителската дейност в Република България се регламентира от Техническите изисквания за осъществяване на електронни съобщения чрез радиосъоръжения от любителската радиослужба (обн. ДВ. бр. 88 от 2 ноември 2007 г., изм. ДВ. бр. 51 от 7 юли 2009 г., изм. ДВ. бр. 70 от 9 септември 2011 г.) и се контролира от Комисията за регулиране на съобщенията. В Република България електронни съобщения чрез съоръжения от любителската радиослужба могат да се осъществяват само от лице, което притежава разрешително за правоспособност на радиолюбител или хармонизирано радиолюбителско свидетелство (HAREC), и има определен повиквателен знак.

Префиксите на повиквателните знаци за радиолюбителите в България са LZ – LZ1, LZ3, LZ5, LZ7 и LZ9 за радиолюбителите в Южна България (която включва Софийска област и област София), и LZ2, LZ4, LZ6 и LZ8 за радиолюбителите в Северна България. Със знак LZ0 се регистрират любителски ретранслатори, радиофарове и други автоматични радиолюбителски средства. В България има около 6200 радиолюбители, което е около 0,085% от населението на страната.

источник wikipedia

Върни се в “Радиолюбителска дейност”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост